Sosyal Medya

Ekonomi

Son 13 Çeyrekte Türkiye’nin Ekonomisi Büyüdü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ekonomisi son 13 çeyrekte büyümeye devam etti” dedi. Almanya’nın yüzde 0,6 küçüldüğü, Avro bölgesinin yüzde 0,5 büyüdüğü bir ortamda, Türkiye’nin yüzde 4,7 büyümesi olumlu bir gelişme.dedi.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

Bolat, DEİK tarafından İstanbul Grand Cevahir’de düzenlenen 5. Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni’nde bir konuşma yaparak, küresel jeopolitik gerilimler ve bunların neden olduğu yüksek enflasyon dalgası, küresel ticaretteki daralma ve küresel ekonomideki durgunluk, özellikle enflasyonla mücadelede kullanılan mali sıkıştırma tedbirlerinin gerçekten dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.

Bolat şunları söyledi:

Türkiye, uluslararası pazarlarda güçlü bir yere sahiptir. Burada dünya ticaretinin yüzde beşten fazla azalması, küresel ekonominin büyüme oranının yüzde üç ve altına gerilemesi anlamına gelir. Yine de, istihdamdaki olumsuz etkileşimler 2023 yılını geride bırakırken aklımızda kalan önemli etkiler oldu. Bu nedenle, DEİK, dünyanın hemen her ülkesinde muhatap kuruluşlarıyla tesis ettiği iş konseyleri platformları ve benzersiz bir iletişim kapasitesiyle görevini layıkıyla başarıyla yerine getirmiştir. Göreve geldiğimizden beri en çok çalıştığımız iki kuruluş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve DEİK. İki kanadımız olarak birlikte uçtuğumuz tüm ülkeleri taradık ve Türkiye’nin dış ticaretine ve dış hizmet gelirlerine biraz daha katkıda bulunmak için cansiperane çalıştık. Allah’ın izniyle böyle devam edecek.”

Bolat, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre 2023’ün ocak-eylül döneminde 2022 yılının aynı dönemine kıyasla dünya ticaretinde %5,6 gerileme olduğunu belirtti.

Küresel mal ithalatı da % 6,2 geriledi. Veri olarak ifade etmek istiyorum. 2022 yılında dünya mal ve hizmet ihracatı yaklaşık 25 trilyon dolar ve hizmet ihracatı 7,5 trilyon dolar olacak. 32,5 trilyon dolardı. 2023 yılına kadar bu rakamın %4,5 azalışla ve 1,5 trilyon dolar gerilemeyle 31 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. 2022’de OECD Küresel Büyüme Hızı %3,3 idi. ABD ve AB bu rakamların altındadır. 2023’te bu rakam % 2,9 olacak. İlk tahminler, 2024 yılında %2,5 ile biraz daha yüksek bir tahmin yapıyor. Bu biraz korkutucu olsa da, yılın ortalarına doğru batılı pazarlar, AB, ABD’nin canlanma belirtileri ve piyasalara güvenin geri geldiği bir ortamda, 2024 yılının ortalarında ve ikinci yarısında daha canlı bir ekonomik tablo ve küresel ticaret görmeyi umuyoruz.”

Bolat, DEİK ailesi, özel sektör kuruluşları, iş insanları ve kamu kurumlarının Türkiye Yüzyılı projesi kapsamında 2023’te ekonomik alanda ümit verici rakamlara ulaşmayı başardıklarını belirtti.

Bolat, Türkiye’nin ihracatının 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 arttığını ve 9 ayı ortalama yüzde 4,7 büyümeyle geçirdiklerini belirtti. Türkiye ekonomisi son on üç çeyrekte büyümeye devam etti. Almanya’nın yüzde 0,6 küçüldüğü, Avro bölgesinin yüzde 0,5 büyüdüğü bir ortamda, Türkiye’nin yüzde 4,7 büyümesi olumlu bir gelişme.dedi.

Bolat, Türkiye’nin G20 üyeleri arasında ikinci sırada yer aldığını ve “9 ay sonu itibariyle yıllıklandırılmış anlamda milli gelir rakamımız 1 trilyon 75 milyar doları aştı” dedi. TÜİK, büyüme rakamlarını 1 Mart’ta açıkladığında 1 trilyon 100 milyar doları aşmayı umuyoruz. 1923–2022 yılları arasında yıllık ortalama %4,9 büyüme kaydederken, 2002–2022 yılları arasında yıllık ortalama %5.4 büyüme kaydettik. Bu bağlamda, Türkiye ihracatta ve turizmde önemli ölçüde büyüdü.açıklama yaptı.

– “Lojistikte toplamda 100 milyar dolarlık bir pazara sahibiz”

Bakan Bolat, 2023’te 55 milyon turistle dünyanın 4. büyük ülkesi olacaklarını ve yılı 50 milyar dolar turizm geliriyle kapatıp dünyada 7. sıraya yükseleceklerini söyledi.

Bolat devam etti:

Otomotiv sektörümüz, Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim, iç pazar ve ihracat rakamlarını kaydetti. Cumhuriyet tarihinde 1,5 milyon ticari araç üretimi, 35 milyar dolarlık ihracat ve 1 milyon 256 bin ticari araç iç pazar satışıyla rekor kırıldı. Dünya sıralamasında 13. sıradayız. Avrupa’da dördüncü sıradayız. Yılın sonuna kadar lojistik sektörü 36 milyar dolarlık bir ihracat yapacak ve bu yıl 40 milyar dolarlık bir ihracat hedefliyoruz. Lojistik alanında toplam 100 milyar dolarlık bir pazara sahibiz. Dünya sıralamasında 11., Avrupa sıralamasında 5. sıradayız. 2023’te oyun sektörü 362 milyon dolarlık yabancı yatırım aldı. En fazla dış yatırım alan dördüncü ülkeyiz. 1,4 milyar dolarlık ihracatla dünyada 7. sıradayız. 135 ülkede toplam 502 milyar dolarlık 12 bin 71 müteahhitlik projesi kazanan dünyanın ikinci ülkesiyiz. 2023 yılında 27,5 milyar dolarlık müteahhitlik projesi kazandık. Müteahhitlik sektörümüz tekrar yurt dışında büyük bir ivme kazandı. Bununla birlikte, tarım ürünleri ihracatımız 31,5 milyar doları aştı. Makine ihracatı 26 milyar dolara ulaştı. Gelecek için bu rakamlar umut verici. 2002’de Türkiye küresel ticaretten %0,55 pay alırken 2022’ye kadar %1,02’ye yükseldi. 2023’ün dokuzuncu ayında yüzde 1,06 yükseldik. Hedefimiz 2028 yılına kadar %1,30’a yükselmek.

1923 yılında Cumhuriyet kurulduğunda 50 milyon dolarlık ihracatın, 1980’de 2 milyar 900 milyon dolara, 1987’de aylık 1 milyar dolara ve 2023’te 256 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiğini belirtti. “Bu sabah aldığımız veriye göre bu yılın ilk 19 gününde 256 milyar doların üzerine çıktık yıllık bazda.” Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz 255 milyar dolara ulaştı. Bununla birlikte, hep birlikte 267 milyar dolara ulaşacağız. İnşallah ihracatımızda %4,5-5 oranında bir artış sağlarsak 267 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız. 2025’te 287 milyar dolar ve 2026’da 302 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştireceğiz.” dedi.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilim ve Teknoloji

Bayraktar TB3’te Yerli Motor mu? Var

Paylaşım

tarih:

By

Bayraktar TB3 SİHA

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3, yerli motor ile irtifa rekoru kırarak büyük bir başarıya imza attı. Baykar tarafından yapılan açıklamaya göre, Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 33 bin feet irtifaya ulaşarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamladı.

Bayraktar TB3, Türk savunma sanayisinin önemli bir ürünü olarak, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoru ile uçtu. Yüksek irtifa uçuşu sırasında 33 bin feet seviyesine ulaşan Bayraktar TB3, yerli bir motorla bu irtifayı aşan ilk SİHA olarak Türk havacılık tarihinde önemli bir rekor kırdı. Türk havacılık tarihindeki en yüksek irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar’ın Bayraktar AKINCI TİHA’sına ait bulunuyor.

Bayraktar TB3 SİHA’nın sahip olduğu özellikler ve katlanabilir kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olması, onu dünya genelinde benzersiz kılıyor. Bu özellikleriyle, Bayraktar TB3, deniz aşırı operasyonlarda ve uzun mesafelerde keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini yerine getirebilecek. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanacağını duyurmuştu.

Baykar, tüm projelerini öz kaynakları ile yürüterek ve gelirlerinin büyük bir kısmını ihracattan elde ederek önemli bir başarıya imza atıyor. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA için toplamda 34 ülke ile ihracat anlaşması imzalayan Baykar, dünyada en büyük SİHA ihracatçısı konumunda bulunuyor. Bayraktar TB3’ün elde ettiği bu irtifa rekoru ve sunduğu yenilikçi kabiliyetler, Türk savunma sanayisinin küresel ölçekteki başarısını ve öncü rolünü teyit ediyor.

Devamını Oku

Bilim ve Teknoloji

Global Ports Holding Karayipler’deki Operasyonlarına Başladı

Paylaşım

tarih:

By

- Global Ports Holding


Global Yatırım Holding’in iştiraki Global Ports Holding (GPH), Karayipler’deki Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nda operasyonlarına başladı. Bu gelişme, GPH’nin Karayipler’deki dördüncü limanını işletmeye başladığı anlamına gelirken, şirkete 30 yıllık bir operasyon süresi sağlıyor.

Global Ports Holding’in Saint Lucia Hükümeti ile yaptığı anlaşma, limandaki tesislerin genişletilmesi ve iyileştirilmesine yönelik toplamda 60 milyon dolara kadar yatırım planlıyor. Bu yatırımlar, 24 yıllık bir dönemde tamamlanacak. Şirket, Point Seraphine’deki mevcut rıhtımı genişleterek, dünyanın en büyük gemilerinin yanaşmasına imkan tanıyacak. Ayrıca, Vendors’ Arcade ve diğer ticari faaliyetleri canlandıracak yatırımlar da dahil olmak üzere, kruvaziyer liman hizmetlerini geliştirmeyi planlıyor.

31 Mart 2022 – 31 Mart 2023 tarihleri arasında yaklaşık 590 bin yolcu ağırlayan Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nın, yatırımların ardından orta vadede 1 milyondan fazla yolcu ağırlaması bekleniyor. Global Ports Holding, küresel kruvaziyer yolcu pazarından yüzde 15’in üstünde pay alarak dünya çapında 19 ülkede 32 limanı ile yılda 20 milyondan fazla kruvaziyer yolcusuna hizmet veriyor.

Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması, dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarında varlığımızı güçlendiriyor. Kruvaziyer liman işletmeciliğindeki lider konumumuzu, her yeni liman ile daha da güçlendiriyoruz.” diyerek, şirketin sektöründeki liderlik pozisyonunu pekiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Devamını Oku

Ekonomi

Lila Kağıt Halka Arzında Talep Toplama Devam Ediyor

Paylaşım

tarih:

By

lila kağıt

2-3 Mayıs’ta 37,39 Lira Fiyatla İşlem Görecek
Lila Kağıt, halka arz sürecinde 2-3 Mayıs’ta pay başına 37,39 lira fiyatla talep toplama işlemlerine devam ediyor. Ak Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ liderliğindeki toplam 43 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla halka arz edilen Lila Kağıt’ın hisseleri Borsa İstanbul’da “LILAK” koduyla işlem görecek.

Toplam 4,48 milyar lira büyüklüğündeki halka arz ile Lila Kağıt’ın halka arz sonrası halka açıklık oranının yüzde 20,34 olması bekleniyor. Şirket, halka arzdan elde edilecek gelirin büyük bir bölümünü yeni yatırımlara yönlendirecek. Erzurum ve Ergene’de planlanan fabrika yatırımlarının yanı sıra, şirket aynı zamanda 50 megavat kapasiteli yenilenebilir enerji yatırımlarıyla da dikkat çekiyor.

2006 yılında yüzde 100 Türk sermayesiyle kurulan Lila Kağıt, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı” listesinde 123’üncü sırada yer alıyor. Ayrıca, İstanbul Sanayi Odası’nın “En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde 153’üncü sırada bulunuyor. Ergene’deki tesisi, yıllık 271 bin tonluk brüt kağıt üretim kapasitesiyle, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’daki en büyük kapasiteye sahip ilk 10 şirket arasında yer alıyor.

Şirket, bu kapasiteyle Türkiye içinde 80 binden fazla satış noktasına ulaşabiliyor. Lila Kağıt, global pazarda Sofia, Maylo, UltraBerrak ve Nua markalarıyla tanınıyor ve yurt dışında 80’den fazla ülkeye ihracat yaparak gelirinin yüzde 70’ini uluslararası pazarlardan sağlıyor. Bu güçlü altyapı ve geniş satış ağı, şirketin halka arz sürecinde yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanmasını sağlıyor.

Devamını Oku

Güncel

Copyright © 2024 Esnaf Haber Tüm Hakları Saklıdır.