Sosyal Medya

İzmir

“100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi” Bergama Vapuru’nda açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri” Fotoğraf Sergisi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizciliğe ve bağımsızlığa verdiği önemi vurguladı.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi” Bergama Vapuru’nda açıldı. Deniz tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden fotoğrafları içeren sergi 24 Mart’a kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Hafta sonları hariç, sergi her gün ziyaret edilebilir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri” Fotoğraf Sergisi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizciliğe ve bağımsızlığa verdiği önemi vurguladı. Konak İskelesi’ne demirli Bergama Vapuru’nda düzenlenen serginin açılışına, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İZDENİZ Genel Müdürü Ümit Yılmaz, deniz tarihçisi Ali Bozoğlu ve İzmirli sanatseverler katıldı.

Aydın, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölümünün 31. yıl dönümü nedeniyle serginin açılış töreninde, “Sevgili Uğur Mumcu halkın seni unutmadı, unutmayacak” dedi. Törende İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, “Bu vapurda olmak çok güzel çünkü arkamızda Uğur Mumcu ismini taşıyan vapur var.” dedi. Tüm faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi Uğur Mumcu alçakça ve vahşice öldürüldü. Uğur Mumcu, gerçekleri yazdığı için öldürüldü. Herkesin doğru bilgi edinme hakkını savunduğu için öldürüldü. O, tüm bizler için çalıştı ve ömrünü hepimiz için harcadı. “Bir insan ömrünü neye vermeli” sözünün en iyi örneğidir. Sevgili Uğur Mumcu, halkın seni unutmadığını biliyoruz. Unutmaz. Cumhuriyet ilkelerinin savunulması devam edecek. “Seni her zaman hatıralarımızda ve hafızamızda yaşatacağız” dedi.

Başkan Vekili Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in kent olarak kimliğinin hayatta kalabilmesi ve gelişebilmesi için kent hafızasının bütün topluma mal edilebilmesi için çalışmalarını sürdürecek. Önümüzdeki dönemde de kent hafızası için çalışacak 71 yıllık Bergama Vapuru, şehrin hafızasında çok önemli bir yere sahip olacak. Bu sergi de bunu içerir. Bir şehrin büyük olmasını sağlayan şey, orada yaşayan insanların sayısının fazla olması değildir. Kültürünün, değerlerinin ve kimliğinin bir parçasıdır. Bu şehirden farklı herhangi bir yere gidin ve insanlara “İzmir’den geldim” dediğinizde yüzlerindeki tebessümü görün. Bu, kentin kimliğini oluşturur. Bu şehir limanlara sahiptir. Denizle iç içe yaşamaya devam edecek İzmir. Gençlerin kültürel etkinliklere katılmaları, gelecek kuşaklara aktarılması için çok önemlidir. Önümüzdeki dönemde de Tunç Başkan bu çalışmalara destek vermeye devam edecek” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Türk halkı son dönemde eski gemilere ve denizcilik tarihine büyük bir ilgi gösteriyor” dedi ve İzmir’de bir deniz müzesi kurmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Denizciliğe ilgi, geçmişe olan ilgiden kaynaklanmıyor. Ülkemizin tersaneleri gemi inşa etme kapasitesini sürekli olarak artırıyor. Herkes yüzünü denize çeviriyor. Denizci millet olarak, denizci ülke hedefine ulaşmak için daha fazla ilerlememiz gerektiğini biliyoruz. Sergisi ve araştırması artırılmalıdır. En büyük hayalimiz ise İzmir’de bir deniz müzesinin kurulması olacaktır” dedi.

Sergide hem yolcu hem de donanma gemilerinin fotoğrafları yer alıyor. Uğur Mumcu’yu anarak başlayan deniz tarihçisi Ali Bozoğlu, “Yolcu ve donanma gemilerinin fotoğraflarını içeren bu sergi Atatürk’ün Türk denizciliğine hizmetlerini aktarmakta önemli rol oynayacak” dedi. Lozan Antlaşması’nın ilgili maddesine göre, 1. Dünya Savaşı sırasında devlet ve armatörlere ait çok sayıda gemi batırıldı. Savaş nedeniyle mevcut gemiler yeterli bakım ve onarım görmedi ve bu nedenle çalışamaz hale geldi. Kabotaj uygulamasına geçiş için 2 yıllık bir erteleme vardı. Cumhuriyetin ilanından sonra, mevcut gemiler hızla yenilendi. 1924 yılında Marmara, Kocaeli, Miralay Nazım Bey, Çanakkale, Anafarta, Mersin, Antalya ve Büyükada vapurları satın alındı. 1926 yılında ise Karadeniz, Ankara (Çorum), Ege, İnebolu, İzmir, Bandırma (Ülgen), Konya ve Sinop gemileri satın alındı. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren bir kanun, Türk vatandaşlarına akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde makine, yelken ve kürek kullanma hakkı verdi. bunlarla mal ve yolcu taşıma. Ek olarak, Türk vatandaşları dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve diğer mesleklerin yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnızca Türk limanları ile diğer ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceğine karar verildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizlere hâkim olanlar, dünyaya hâkim olur” sözü ışığında, sergi 24 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Deniz Tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden alınan fotoğraf ve künye bilgilerinden oluşuyor. Sergide, Atatürk’ün yaşamı boyunca bindiği vapur, yat ve gemilerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Donanması için inşa ettirdiği savaş gemileri, denizaltı ve hücumbotlar ile deniz ulaşımını iyileştirmek için yaptırdığı yolcu ve yük gemilerinin fotoğrafları bulunmaktadır.
Konak İskelesi’ne bağlı tarihi Bergama Vapuru’nda açılan sergi, 24 Mart’a kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Hafta sonları hariç.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İzmir

Çeşme Açıklarında 73 Düzensiz Göçmen Sahil Güvenlik Tarafından Kurtarıldı

Paylaşım

tarih:

By

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı


İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen 4’ü çocuk 73 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Çeşme açıklarında düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik bot ve can salları hakkında ihbar alındı.

Bölgeye sevk edilen Sahil Güvenlik botları, lastik bot ve 2 can salındaki toplam 73 düzensiz göçmeni kurtardı. Kurtarılan düzensiz göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. Yunanistan unsurlarının, düzensiz göçmenleri yasa dışı olarak Türk kara sularına geri ittiği ve bu tür uygulamaların uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı
İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen 4’ü çocuk 73 düzensiz göçmen kurtarıldı. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. ( Sahil Güvenlik Komutanlığı – Anadolu Ajansı )

Türkiye, göçmen krizinde insan haklarına saygılı bir tutum sergileyerek, denizde tehlike altındaki düzensiz göçmenlere yardım etmeye devam ediyor. Sahil Güvenlik ekipleri, Ege Denizi’ndeki düzensiz göçmen kurtarma operasyonlarını aralıksız sürdürerek, göçmenleri güvenli bir şekilde karaya ulaştırmayı amaçlıyor.

Devamını Oku

İzmir

İzmir Sanat ve Antika Fuarı 1-5 Mayıs Kültürpark’ta

Paylaşım

tarih:

By

İzmir'de açılan iki fuarda son model tekneler ve antikalar sergileniyor

İzmir Sanat ve Antika Fuarı, 1-5 Mayıs tarihleri arasında Kültürpark’ta gerçekleştiriliyor. Fuar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dev portresiyle dikkat çekiyor ve sanat ile antikaya ilgi duyanlar için geniş bir yelpaze sunuyor. Fuar kapsamında, 125 galeri, 1500 sanatçı ve 100 antikacı yer alıyor.

Ziyaretçiler, fuarda binlerce resim ve obje ile karşılaşacaklar. Fuar, resim, heykel, seramik, cam, tekstil, mücevherat gibi çeşitli sanat dallarında eserler sergiliyor. Aynı zamanda antika eşyalar ve koleksiyon ürünleri de fuarda ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Sanat ve antika meraklılarına hitap eden İzmir Sanat ve Antika Fuarı, 5 Mayıs’a kadar açık olacak ve geniş içerik yelpazesiyle farklı zevklere sahip konukları ağırlayacak. Sanat eserleri ve antikaların yanı sıra, fuarda çeşitli atölyeler, seminerler ve sergi etkinlikleri de düzenleniyor. Bu etkinliklerle ziyaretçiler, sanat dünyasının farklı yönlerini keşfetme ve yeni bağlantılar kurma fırsatı bulacak.

Devamını Oku

İzmir

İZMİR BOAT SHOW 2024 Kültürpark’ta

Paylaşım

tarih:

By

İzmir'de açılan iki fuarda son model tekneler ve antikalar sergileniyor

Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı


İzmir’de Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı (Marine Saloon Trade-MAST), Fuar İzmir’de ziyaretçileriyle buluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık İştiraki İZFAŞ ve ED Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılışı dolayısıyla yapılan törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’in önemli bir liman kenti olduğunu ve denizcilik sektöründe çalışanların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Açılış töreninde konuşan Başkan Tugay, İzmir’in denizcilik alanındaki potansiyelini artırmak ve sektördeki işletmeleri desteklemek amacıyla bu tür fuarların önemine değindi. Tugay, denizcilik sektöründe çalışan insanların ve firmaların, fuar sayesinde geniş bir kitleyle buluşma fırsatı bulduğunu ifade etti.

Törenin ardından protokol üyeleri, fuarda sergilenen tekne, ekipman ve aksesuarları inceledi. 2. Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’nda, boyları 3 ile 16 metre arasında değişen motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri ve botlar sergileniyor. Ayrıca, fuarda denizcilik sektöründe kullanılan çeşitli ekipman ve aksesuarlar da katılımcılar tarafından beğeniye sunuluyor.

5 Mayıs’ta sona erecek olan fuarın, 30 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Fuarda yerli ve yabancı tekne markalarının yanı sıra denizcilik sektörü ile ilgili birçok firma yer alıyor. Fuar, deniz tutkunlarına yat kiralama işine gireceklere ve sektördeki profesyonellere, yeni teknolojileri ve trendleri yakından takip etme fırsatı sunuyor. Ayrıca, fuar kapsamında düzenlenen etkinlikler ve tanıtım programlarıyla denizcilik sektörüne ilgi duyan ziyaretçiler için çeşitli aktiviteler de gerçekleştiriliyor.

Devamını Oku

Güncel

Copyright © 2024 Esnaf Haber Tüm Hakları Saklıdır.