Sosyal Medya

Bilim ve Teknoloji

TMMOB SANAYİ KONGRESİ 2023 YAPILDI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Makina Mühendisleri Odası (MMO), 15-16 Aralık 2023 tarihlerinde Ankara’da MMO Eğitim ve Kültür Merkezinde TMMOB Sanayi Kongresi 2023’ü düzenledi.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

MMO Başkanı Yunus Yener ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Cumhuriyetin 100. Yıldönümünde Türkiye Sanayisi ve Dünyadaki Son Gelişmeler Işığında Nasıl Bir Sanayileşme? ana temasıyla kongrenin açılış konuşmalarını yaptı. Sol Parti Sözcüsü İlknur Başer ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın açılış oturumuna katıldılar.

MMO Başkanı Yunus Yener, planlama-sanayileşme-kalkınma üçlüsünün terk edilmesiyle birlikte Türkiye’nin sanayileşme sürecinin kesintiye uğratıldığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, “Bilindiği üzere Türkiye’nin sanayisizleştiği, Sanayi Kongrelerimizin başat saptamalarından biridir. çünkü planlama, sanayileşme ve kalkınma üçlüsünün terk edilmesi, Türkiye’nin sanayileşme sürecini durdurdu.
Yatırımlarla ilgili üretken veriler hem özel sektör hem de imalat sanayiinde yetersizdir. Sanayinin kalbi olan imalat sanayii gerilemiştir. GSYH’de son yıllarda sanayi payı yüzde 20-21 ve imalat payı yüzde 17-18 arasında değişti. Son gelen veriler, pandemi sonrası teşvik ve kamudan kaynak aktarımı ile görülen göreli ve hormonlu iyileşmenin geçici olduğunu göstermektedir.
Düşük ve orta teknoloji ile ucuz emek, toplumsal bir bunalıma yol açıyor. Ekonomi, borçlanma, faiz, açıklar ve rant talanı ile yönetilir. Kişiler arasında sermaye transferi oligarşik bir şekilde gerçekleşir. Türkiye, mafya, narkotrafik ve kara para aklamada dünya çapında önde gelen ülkelerden biridir. Bu olayların gösterdiği gibi, sanayi dışı faktörler sanayiyi de etkilemektedir.
Tarım yatırımlarındaki azalmaya benzer bir durum ülkemizde de yaşanıyor. 2001 Krizi sonrası “reform” politikaları ve Gümrük Birliği, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar, sanayii daha da dışa bağımlı hale getirdi ve ülkemiz tarımda kendi kendine yeteneğini kaybetti. Ekonomik düzensizlik, sömürü ve ülkemizin yoksullaşmasının son derece vahim seviyelere ulaşmasına neden olmuştur. Bu bir toplumsal bunalım.
Söz konusu genel durumu aşmak için kamusal planlama ve kalkınma esas olmalıdır. Sanayi, tarım, ticaret ve hizmet alanlarında sermaye ve rant tekellerinin hakimiyetini ortadan kaldırmak için kapsamlı bölgesel planlar ve toplumsal ihtiyaçları dikkate alan kalkınma planları gereklidir. Kamucu veya toplumcu bütüncül planlama, sosyal adaleti ve sosyal değişimi hedeflemeli ve bu kapsamda ekonomi, sanayi, teknoloji ve kalkınma politikalarının yanı sıra doğa, toplum, siyaset ve devlet arasındaki ilişkileri yeniden düzenlemelidir.
Sanayileşme, demokratikleşme ve planlı, uzun vadeli toplumsal kalkınma ile birlikte çalışır. Kamu mülkiyetinin yaygınlığı, kamu ekonomisinin kapsamı ve kamusal ve sosyal hizmet alanının genişliği, planlamanın başarılı olması ve toplumsal refahın sağlanması için en etkili araçtır.TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, rant ekonomisinin egemen olduğu bir süreç yaşadığımızı hatırlatarak konuşmasına başladı. Koramaz, “Ülke ekonomisi arazi rantı üzerine temellendirildi” diyerek, tarım alanları, ormanlar, yaylalar, meralar ve milli parklar dahil olmak üzere tüm ülke topraklarının rant ekonomisi olarak değerlendirildiğini belirtti. Bu temelin odak noktası da inşaat sektörü oldu. Sanayi bölgelerinde binlerce çalışanın işe alınacağı fabrikalar yerine, kent merkezlerinde binlerce dairelik konut projeleri daha çekici hale geldi. Rant ekonomisi, tarım alanları, ormanlar, yaylalar, meralar ve milli parklar dahil olmak üzere tüm ülke topraklarının arsa olarak değerlendirildiği bir dönemdi ve hala devam ediyor.
Ülkemizin mühendislik, bilim ve teknoloji altyapısı çökertildi. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinin çoğu özelleştirilen eski KİT’lerden, 1930’lu yıllardan itibaren devlet tarafından teşvik edilen sanayi kuruluşlarından ve doğrudan dış yatırımlardan oluşuyor. Bu listede, neoliberal politikaların yürürlüğe girdiği tarihten sonra kurulan hiçbir sanayi kuruluşu yok. Türkiye’nin en zengin kişileri listesini incelediğimizde, AKP hükümeti döneminde, özellikle inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde, ödeme garantili KOİ projeleriyle, yok pahasına özelleştirilen kamu işletmeleriyle ve hiçbir toplumsal fayda sağlamayan ödeme garantili projelerle yükselen bir çoğunluğun var olduğunu görüyoruz.
Ülkenin her yerinde KİT yatırımlarının tasfiyesi, bunların yöresel ölçekte desteklediği özel sektöre ait küçük ve orta ölçekli işletmelerin de tasfiyesini beraberinde getirdi. Bu süreç, ülkemizin mühendislik, bilim ve teknoloji altyapısının çökertilmesi, üretim kapasitemizin aşındırılması, bölgeler arası eşitsizliğin artması ve dışa bağımlılığın artmasına yol açtı. Bu çarpık ekonomik yapı, günümüzdeki sosyoekonomik bunalıma da neden oldu.
Geçen kırk yılı aşkın bir süre boyunca, sosyal ve siyasal alanda Cumhuriyetin halkçı ve kalkınmacı ilkelerini terk eden neoliberal politikalarla mücadele ediyoruz. Ekonomisi tamamen çökertilmiş, hukuk tamamen siyasallaşmış, parlamentonun etkisizleştirilmiş, anayasa ve yasaların anlamsızlaştırılmış, akıl ve bilimin yerini hurafelerin aldığı, liyakatin yerini parti devleti anlayışının aldığı bir ülke durumuyla karşı karşıyayız.
Kalkınma anlayışının yalnızca bir ekonomik seçim değil, aynı zamanda bir toplumsal gelecek tasarımı olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Kalkınmanın, sanayileşmenin ve planlamanın birbirinden ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz. Toplumun gönencini artırmanın en önemli aracı, sanayileşmenin işsizliği, yoksulluğu, gelir eşitsizliğini ve diğer eşitsizlikleri ortadan kaldırmasının olduğunu düşünüyoruz.
Sanayileşmeden madencilik politikalarına, enerjiden tarıma, eğitimden sağlığa, şehirleşmeden turizme kadar her alandaki planlı politikaların kamucu bir anlayışla geliştirilmesini savunuyoruz. Doğa ve insan yerine kâr ve piyasa egemenliğini merkeze alan neoliberal politikalara kesinlikle karşıyız. Öz kaynaklara dayalı sanayileşme, tam istihdam ve toplumsal refah bütünlüğü için bağımsız bir ekonomi için mücadele ediyoruz. Bir başka deyişle, sanayileşme halk içindir.”

Kongrenin ardından kamuoyuna kongre sonuç bildirisi açıklanacaktır. Kongrenin ardından, TMMOB Sanayi Kongresi Bildiriler Kitabı olarak basılacak ve kamuoyuna sunulacak.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilim ve Teknoloji

Bayraktar TB3’te Yerli Motor mu? Var

Paylaşım

tarih:

By

Bayraktar TB3 SİHA

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3, yerli motor ile irtifa rekoru kırarak büyük bir başarıya imza attı. Baykar tarafından yapılan açıklamaya göre, Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 33 bin feet irtifaya ulaşarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamladı.

Bayraktar TB3, Türk savunma sanayisinin önemli bir ürünü olarak, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoru ile uçtu. Yüksek irtifa uçuşu sırasında 33 bin feet seviyesine ulaşan Bayraktar TB3, yerli bir motorla bu irtifayı aşan ilk SİHA olarak Türk havacılık tarihinde önemli bir rekor kırdı. Türk havacılık tarihindeki en yüksek irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar’ın Bayraktar AKINCI TİHA’sına ait bulunuyor.

Bayraktar TB3 SİHA’nın sahip olduğu özellikler ve katlanabilir kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olması, onu dünya genelinde benzersiz kılıyor. Bu özellikleriyle, Bayraktar TB3, deniz aşırı operasyonlarda ve uzun mesafelerde keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini yerine getirebilecek. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanacağını duyurmuştu.

Baykar, tüm projelerini öz kaynakları ile yürüterek ve gelirlerinin büyük bir kısmını ihracattan elde ederek önemli bir başarıya imza atıyor. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA için toplamda 34 ülke ile ihracat anlaşması imzalayan Baykar, dünyada en büyük SİHA ihracatçısı konumunda bulunuyor. Bayraktar TB3’ün elde ettiği bu irtifa rekoru ve sunduğu yenilikçi kabiliyetler, Türk savunma sanayisinin küresel ölçekteki başarısını ve öncü rolünü teyit ediyor.

Devamını Oku

Bilim ve Teknoloji

Global Ports Holding Karayipler’deki Operasyonlarına Başladı

Paylaşım

tarih:

By

- Global Ports Holding


Global Yatırım Holding’in iştiraki Global Ports Holding (GPH), Karayipler’deki Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nda operasyonlarına başladı. Bu gelişme, GPH’nin Karayipler’deki dördüncü limanını işletmeye başladığı anlamına gelirken, şirkete 30 yıllık bir operasyon süresi sağlıyor.

Global Ports Holding’in Saint Lucia Hükümeti ile yaptığı anlaşma, limandaki tesislerin genişletilmesi ve iyileştirilmesine yönelik toplamda 60 milyon dolara kadar yatırım planlıyor. Bu yatırımlar, 24 yıllık bir dönemde tamamlanacak. Şirket, Point Seraphine’deki mevcut rıhtımı genişleterek, dünyanın en büyük gemilerinin yanaşmasına imkan tanıyacak. Ayrıca, Vendors’ Arcade ve diğer ticari faaliyetleri canlandıracak yatırımlar da dahil olmak üzere, kruvaziyer liman hizmetlerini geliştirmeyi planlıyor.

31 Mart 2022 – 31 Mart 2023 tarihleri arasında yaklaşık 590 bin yolcu ağırlayan Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nın, yatırımların ardından orta vadede 1 milyondan fazla yolcu ağırlaması bekleniyor. Global Ports Holding, küresel kruvaziyer yolcu pazarından yüzde 15’in üstünde pay alarak dünya çapında 19 ülkede 32 limanı ile yılda 20 milyondan fazla kruvaziyer yolcusuna hizmet veriyor.

Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması, dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarında varlığımızı güçlendiriyor. Kruvaziyer liman işletmeciliğindeki lider konumumuzu, her yeni liman ile daha da güçlendiriyoruz.” diyerek, şirketin sektöründeki liderlik pozisyonunu pekiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Devamını Oku

Bilim ve Teknoloji

Turkcell’in Yeni Yönetim Kurulu Belirlendi: Başkan Şenol Kazancı

Paylaşım

tarih:

By

turkcell 30. yılını kutluyor

Şenol Kazancı Görevine Devam Ederken, Arda Ermut ve Diğer İsimler Atandı

Turkcell, yeni yönetim kurulunu belirlemek için gerçekleştirdiği Olağan Genel Kurul toplantısı sonrasında yönetim kurulunda değişiklikler yaptı. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı görevine devam ederken, yönetim kuruluna Arda Ermut, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Prof. Dr. İdris Sarısoy atandı.

Yeni atamalar kapsamında, Arda Ermut Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanırken, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Prof. Dr. İdris Sarısoy ise Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı, görevinden ayrılan yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederken, yeni atanan yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi. Kazancı, “Daha da güçlü bir takım olarak, üretmeye ve ülkemiz için yatırım yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Arda Ermut, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuş ve daha önce Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nda çeşitli yöneticilik görevlerinde bulunmuştu. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmış ve Türk Telekom’un yönetim kurulunda da yer almıştı.

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, İngiltere’deki Heriot-Watt Üniversitesi’nde fiber optik sensörler alanında doktorasını tamamlamış ve Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli görevlerde bulunmuştu. Halen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır.

Prof. Dr. İdris Sarısoy ise Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nden mezun olmuş ve Marmara Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam etmiştir. Vergi ve ekonomi alanlarında araştırmalar yürüten Sarısoy, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi Üyesi olarak da görev yapmaktadır.

Turkcell’in yeni yönetim kurulu üyeleri, şirketin stratejik hedeflerini gerçekleştirmek ve şirketi ileriye taşımak için görevlerine başlayacak. Bu değişikliklerle birlikte, Turkcell’in Türkiye’nin teknoloji alanındaki liderliğini sürdürmesi bekleniyor.

Devamını Oku

Güncel

Copyright © 2024 Esnaf Haber Tüm Hakları Saklıdır.