Sosyal Medya

İzmir

İzmir’den Kutsal Yolculuk Başladı: 2024 İlk Hac Kafilesi Dualarla Uğurlandı

Paylaşım

tarih:

İzmir'de ilk hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı

İzmir’de, kutsal topraklara gidecek olan ilk hac kafilesi dualarla uğurlandı. Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde, hacı adayları aileleri ve yakınlarıyla vedalaşarak kutsal yolculuğa çıktı. 280 kişilik iki gruptan oluşan kafile, heyecan ve sevinçle doluydu.

İzmir 2. Kafile Başkanı Buca İlçe Müftüsü Kemal Demirel, hacı adaylarına kutsal topraklarda en güzel ve eksiksiz şekilde ibadetlerini yapmaları için rehberlik edeceklerini söyledi. Demirel, hacı adaylarının Medine’de birkaç gün kaldıktan sonra Mekke’ye geçeceğini belirtti. Duaların ardından kafile, Medine’ye gitmek üzere havalimanından ayrıldı.

İzmir'de ilk hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı
İzmir’de iki gruptan oluşan 280 kişilik ilk hac kafilesi dualarla kutsal topraklara uğurlandı. Duanın ardından aileleri ile vedalaşan hacı adayları, havalimanından kalkan uçakla Medine’ye hareket etti. ( Metin Aydemir – Anadolu Ajansı )

Hacı adayları ve yakınları, bu kutsal yolculukta dualarla, iyi dileklerle uğurlandı. Hacı adaylarının sevinç ve heyecanı, yıllarca bekledikleri bu fırsatın gerçekleşmiş olmasından kaynaklanıyordu. Hacı adayları arasında Gazze’deki, Türkiye’deki ve tüm Müslüman dünyası için dua edecek olanlar da bulunuyordu.

İzmir'de ilk hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı
Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İzmir

İzmir Kartpostal Sergisi Mert Rüstem 22 Haziran’a Kadar Açık

Paylaşım

tarih:

By

İzmirli koleksiyoner İsrail'e tepki için barışı kartpostallarla hatırlatıyor

İzmirli koleksiyoner Mert Rüstem, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstermek amacıyla “Osmanlı Hoşgörüsünde Kudüs” adlı bir sergi düzenleyerek Kudüs’ün barış dolu yıllarını hatırlatmayı hedefliyor. Sergi, İzmir’deki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıldı ve 22 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.

İzmirli koleksiyoner İsrail'e tepki için barışı kartpostallarla hatırlatıyor

Serginin Amacı ve İçeriği

Rüstem, sergide 1860-1910 yılları arasında Kudüs’ün hoşgörü içindeki ortamını yansıtan 100 kartpostalı bir araya getirdi. Bu kartpostallar, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet gibi semavi dinlerin mensuplarının huzur içinde yaşadığı Kudüs’ü gözler önüne seriyor. Rüstem, koleksiyonerlik tutkusunun, dedesi Hamza Rüstem’den miras kaldığını ve sergi fikrinin, İsrail’in saldırılarına tepki olarak doğduğunu belirtti.

İzmirli koleksiyoner İsrail'e tepki için barışı kartpostallarla hatırlatıyor

Serginin Mesajı

Rüstem, serginin amacının Kudüs’te barışın mümkün olduğunu vurgulamak olduğunu söyledi. “Çocuklar, kadınlar ve günahsız insanlar ölüyor, daha kötüsü ölüme mahkum ediliyor. Bu sergiyi açarak, Kudüs’te barış da olabileceği mesajını vermek istedim,” dedi. Sergi, Kudüs’ün farklı din ve kültürlerden insanların bir arada barış içinde yaşadığı bir dönemini yansıtıyor.

Kartpostallar ve Tarihsel İçerik

Sergide yer alan kartpostallar arasında Protestan, Ermeni kiliseleri, Yahudi, Müslüman ve Katoliklerin kutsal mekanları bulunuyor. Ayrıca dönemin Alman İmparatorunun Osmanlı İmparatoru’ndan izin alarak Kudüs’te yaptırdığı kiliseye ait fotoğraflar da sergide yer alıyor. Bu kartpostallar, Osmanlı’nın her inanca saygı gösterdiğini ve Kudüs’te farklı inançların huzur içinde bir arada yaşadığını gösteriyor.

İzmirli koleksiyoner İsrail'e tepki için barışı kartpostallarla hatırlatıyor

Eğitim Amaçlı Ziyaretler

Sergiyi öğrencileriyle ziyaret eden tarih öğretmeni Ergin Koyuncu, çocuklara Kudüs’ün tarihini göstermek istediklerini belirtti. Koyuncu, kartpostalların Kudüs’ün 5 bin yıllık geçmişini ve üç dinin merkezi olduğunu ortaya koyduğunu, insanların barış içinde yaşadığını anlattı.

İzmirli koleksiyoner İsrail'e tepki için barışı kartpostallarla hatırlatıyor
İzmirli koleksiyoner Mert Rüstem, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Kudüs’e ait kartpostalları bir araya getirdiği sergisiyle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösteriyor. ( Mahmut Serdar Alakuş – Anadolu Ajansı )

Mert Rüstem’in sergisi, tarihsel bir perspektif sunarak barış ve hoşgörünün önemini vurguluyor. Sergi, tarihten ders alarak bugünkü çatışmalara ve şiddete karşı bir mesaj niteliğinde. 22 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, ziyaretçilerine Kudüs’ün geçmişteki barış dolu günlerini hatırlatmayı amaçlıyor.

Devamını Oku

İzmir

İzmir’de Parkta Cinayet: İlayda Alkan Cinayeti Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet

Paylaşım

tarih:

By

izmir bayraklı balkon cinayet

İzmir’de genç kızı öldürüp annesini yaralayan sanığa ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis istemi

İzmir’de meydana gelen trajik olayda, parkta otururken bıçakla saldırıya uğrayan 20 yaşındaki İlayda Alkan’ın ölümüne ve annesi Oya Taran’ın yaralanmasına neden olan Y.Y. hakkında ağır ceza davası açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Y.Y. için “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “kadına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Olayın Detayları

Olay, 8 Mart’ta İzmir’in Konak ilçesinde bir parkta gerçekleşti. İddianamede belirtilenlere göre, anne Oya Taran ve kızı İlayda Alkan, sanık Y.Y.’yi tanımıyordu. Kamera kayıtlarına göre, sanık Y.Y. maktul ve müştekinin arkasından yürüyerek bankta oturan anne ve kızına doğru yaklaşmış, onlara bazı sözler söylemiş ve ardından elindeki bıçakla saldırmıştır. Olayın ardından Y.Y. kaçmış ve bekçiler tarafından yakalanmıştır.

Bilirkişi Raporu ve Sanığın Savunması

Bilirkişi raporunda, sanığın anne kızın yanına gelerek bir şeyler konuştuğu ve daha sonra bıçakla saldırdığı belirtilmiştir. Sanık Y.Y. ise savunmasında alkollü olduğunu ve neden kadınların yanına gittiğini hatırlamadığını, kadınlardan birinin kendisini bıçakladığını ve sonrasında montundaki bıçağı çıkararak kendini korumaya çalıştığını iddia etmiştir. Ancak bilirkişi raporuna göre, sanığın yarasının eski olabileceği değerlendirilmiştir.

Dava Süreci

İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, sanık Y.Y. için “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “kadına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istenmiştir.

Bu tür trajik olaylar, toplumda kadına yönelik şiddetin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Adaletin sağlanması, mağdur aileler ve toplum için büyük önem taşımaktadır.

Devamını Oku

Ekonomi

Dikili TDİOSB Projesi’ne 30 Milyon Dolar Dev Finansman

Paylaşım

tarih:

By

izto

İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası iş birliğiyle kurulan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle, Dünya Bankası’ndan 30 milyon dolar finansman sağladı. Proje, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Anlaşma, sürdürülebilirlik ve kadın istihdamı gibi kriterleri karşılayarak bu finansmanı almaya hak kazandı ve 2025 yılının sonunda hizmete açılması planlanıyor.

İmza Töreni

Ankara’da düzenlenen imza törenine T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız katıldı. Törende, Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Deniz Oruç, Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Uçak ve Ercan Korkmaz hazır bulundu.

Finansman Detayları

Dikili TDİOSB Projesi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Dünya Bankası kredisi ile finanse edilen Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) kapsamında yüzde 60’ı hibe ile 3 yıl geri ödemesiz, 10 yıl geri ödemeli 30 milyon dolar finansman sağlandı. Bu finansman ile altyapı inşaatları (yol, atık su, yağmur suyu, kullanma suyu, elektrik, Telekom, menfez, kuşaklama kanalı, istinat duvarları) ve jeotermal kuyular, ishale hatları ile ısı merkezi imalatları finanse edilecek.

Kadın İstihdam

Kadın İstihdamına Destek

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Dikili TDİOSB Projesi’nin tarıma dayalı sanayinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ve modern seralarda iyi tarım uygulamaları yapılarak ülke tarımına önemli katkılar sunacağını belirtti. Proje ile teknolojik seralarda yıllık 80.000 ton kaliteli yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirilecek ve bu ürünler yurt içi ve yurt dışı piyasalara sunulacak. Projenin kadınlar başta olmak üzere 3.500 kişiye istihdam oluşturacağını ifade eden Özgener, projeye verilen desteklerden dolayı teşekkür etti.

Özgener’in Teşekkür Mesajı

Mahmut Özgener, Dünya Bankası’ndan alınan desteğin projenin başarısı için önemli olduğunu vurgulayarak, Başbakan Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve geçmiş dönem bakanlarına teşekkür etti. Projenin tamamlandığında tarıma büyük ivme kazandıracağına inandığını belirten Özgener, bu desteğin projenin hızla tamamlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan Yorgancılar’ın Görüşleri

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’deki kardeş oda ve kurumlarla birlikte yürütülen Tarıma Dayalı İhtisas OSB projelerinin ilk göz ağrısı olan Dikili OSB’nin tüzel kişilik kazanması ve aldığı mesafeden gurur duyduklarını belirtti. Dünya Bankası’ndan alınan 30 milyon dolarlık proje desteğinin Dikili OSB’yi hedeflerine daha hızlı ulaştıracağını ifade eden Yorgancılar, bu kaynağın tarımsal üretimin ve yeşil OSB hedefinin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

İzmir Ticaret Borsası’ndan Kestelli’nin Açıklamaları

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımın stratejik öneminin arttığını belirterek, Dikili TDİOSB Projesi’nin İzmir ve Türkiye tarımı adına büyük önem taşıdığını ifade etti. Kestelli, Dünya Bankası’nın sağladığı 30 milyon dolarlık finansmanın kadın istihdamının artırılmasına yönelik olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti ve proje ortaklarına teşekkür etti.

Yoğun Çalışmaların Sonucu

Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Dünya Bankası’ndan finansman desteği alabilmek için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Çakan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın rehberliğinde elde edilen finansmanın projeye en doğru şekilde aktarılacağını ve organize sanayi bölgesinin tüm fonksiyonlarıyla hizmete açılması için çalışmaların hızla devam edeceğini söyledi.

Bilgi Notu

Dikili TDİOSB, 2019 yılında kuruldu ve Türkiye’nin 21. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak tüzel kişilik kazandı. 3 milyon 38 bin metrekarelik alanda kurulan sera bölgesi, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 10 milyar Türk Lirası yatırım maliyeti olan proje, tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yıllık 1,6 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor. Bölge, jeotermal enerji ısıtmalı 50 yüksek teknolojik sera, 47 sanayi tesisi, Seracılık Eğitim Merkezi ve Ar-Ge merkezi barındırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile yeşil OSB olmayı hedefliyor.

Devamını Oku

Popüler