Sosyal Medya

Ticaret

Tüketiciyi Aldatıcı 141 Dosyada 24 Milyon 608 Bin 587 TL Para Cezası Verildi

“İNDİRİMLİ SATIŞ REKLAMLARINA” 7 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASI

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

9 Ocak 2024 tarihinde yapılan 341 sayılı Reklam Kurulu toplantısında, haksız ticari uygulamalar ve tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübelerini ve bilgilerini istismar eden reklamlar incelendi.

Yılın ilk toplantısında görüşülen 162 dosyadan 141’i mevzuata aykırıydı. Bu reklam ve ticari uygulamalar için durdurma cezası ve 24 milyon 608 bin 587 lira idari para cezası verildi.

Reklam Kurulu, indirimli satış reklamlarını ve uygulamalarını inceledi ve tüketicileri aldatan, yanıltan ve gerçekten daha fazla indirim yapılıyormuş gibi gösteren 7 milyon 46 bin 663 lira idari para cezası verdi.

Reklam Kurulu, “fiyat bilgisi içeren reklamlar ile indirimli satış reklamları ve ticari uygulamaları hakkında kılavuz”da yapılan değişiklikle indirimli satış reklamlarına ilişkin önemli bir ilke kararı aldı. Bu karar, idari yaptırımların uygulanmasının yanı sıra, perakende ticaret sektöründe haksız rekabetin ortaya çıkmasına neden olan yanıltıcı reklam ve uygulamaların tüketicileri mağdur etmesini önleyecektir.

Kılavuza göre, satışa sunulan mal veya hizmetlerin çoğu indirimli satış uygulaması haline geldi. Bunun nedeni, belirli mal veya hizmet grupları için uzun süreli fiyat indirimi sağlayan kuponlar, indirim kartları, sadakat programları veya müşterilerin daha sonraki satın almaları için puan kazanmalarını sağlayan uygulamalardır.

Ek olarak, sadakat programları, müşterilere alışverişlerinde kuponlar, puanlar ve teşvikler gibi faydalar sağlar.) kısa mesaj gönderimi, web sitesi veya mobil uygulama üzerinden onay verilmesi gibi işlemlerle kolayca katılma yöntemlerini inceledi. Reklam yasaları ve tüketicileri koruyan düzenlemeleri göz ardı ederek, bu uygulamalar tüketiciler için gerçek dışı indirimler yarattı ve bu da fiyat algısını bozdu ve tüketicileri yanılttı.

Kurul, sadakat programı kapsamında satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin reklamların, “indirim”, “tasarruf”, “XY karta/üyelere özel indirim/fırsat” veya “indirim öncesi fiyat” gibi ifadelerle veya üstü çizili fiyat veya aşağı yönlü trend grafiği gibi görseller kullanarak tüketicileri aldatıcı uygulamalardan korumak için tasarlanmıştır. Böylece, tüketicilerin indirimli satış kampanyalarında fiyat karşılaştırmalarını zorlaştıran, aldatıcı uygulamalara karşı daha etkili bir şekilde korunmasına yönelik kapsamlı bir adım atıldı.

Reklam Kurulu, indirimli satış kampanyalarında tüketicileri aldatıcı ve manipülatif davranışlardan korumaya devam ediyor.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Erdemir saat ücretli yeni çalışanlar istihdam edecek

Paylaşım

tarih:

By

erdemir

Erdemir, bu yıl da çeşitli işletme ünitelerindeki ihtiyaçlar için saat ücretli yeni çalışanlar istihdam etmeye devam ediyor.

Erdemir, 2024 yılı için saat ücretli pozisyonlarda toplu işe alım yapacağını duyurdu. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, bu yıl da çeşitli işletme ünitelerindeki ihtiyaçlar doğrultusunda saat ücretli yeni çalışanlar istihdam edilecek.

Başvuru Süreci:

  • Başlangıç Tarihi: 20 Mayıs
  • Bitiş Tarihi: 31 Mayıs
  • Başvuru Saatleri: Hafta içi her gün 08.00-16.00
  • Başvuru Yeri: Erdemir Spor Salonu

Adaylarda Aranan Şartlar:

  • Eğitim: Meslek liselerinin veya meslek yüksekokullarının elektrik/elektronik, endüstriyel otomasyon, makine teknolojisi, metal teknolojisi, metalürji teknolojisi ve motorlu araçlar teknolojisinin iş makineleri bölümlerinden mezun olma.
  • Yaş: 18-26 yaş aralığında olmak (21.05.1997 ve sonrası, 19.05.2006 ve öncesi doğmuş olmak).
  • İkamet: Karadeniz Ereğli nüfusuna kayıtlı olan veya 20 Kasım tarihinden önce Karadeniz Ereğli’de ikamet etmeye başlayan ve halen Karadeniz Ereğli’de ikamet edenlere öncelik verilecek.
  • Askerlik: Tercihen askerlik hizmetini tamamlamış olmak.
  • Sağlık: Sağlık muayenesinde çok tehlikeli iş sınıflarında çalışabilmeye uygun olmak ve görevlerini yapmaya engel olabilecek herhangi bir bedensel veya ruhsal rahatsızlığın bulunmaması.
  • Başvuru Belgeleri: Kimlik belgeleri ve birinci derece yakınlarının (eş ve kardeşler dahil) nüfus kayıt örneği.

Başvuru Yöntemi:

Fiziksel başvuru esnasında adaylara verilecek link üzerinden başvuru süreci online devam edecek. Uygulanacak sınav ve değerlendirmelerde başarılı olan adaylar arasından işe alımlar yapılacak.

Erdemir, adayların kimlik belgeleri ile yapacağı fiziksel başvuruların yanı sıra birinci derece yakınlarının nüfus kayıt örneğiyle birlikte yapacağı başvuruların da geçerli sayılacağını belirtti.

Devamını Oku

Ekonomi

Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı

Paylaşım

tarih:

By

karadeniz havzasında toplantısı yapıldı

Kastamonu’da, Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı tarafından yürütülen “Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı” bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi ve çeşitli başlıklar ele alındı.

Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Serkan Bozkurt, Türkiye’nin katılım sağladığı sınır ötesi işbirliği programlarının bölgesel kalkınmayı ve kültürel kaynaşmayı hedeflediğini belirtti. İlk teklif çağrısının geçen yıl yapıldığını ve 35 milyon avro bütçe ayrıldığını ifade eden Bozkurt, bu yılki çağrının bütçesinin 52 milyon avroya çıkarıldığını söyledi. Bozkurt, “Verilen fonun dağıtımı için bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz. Bu anlamda Kastamonu’ya geldik. Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerindeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, oda ve borsalara yönelik bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuyoruz,” dedi.

Toplantıda “Sınır Ötesi İşbirliği Programları-Interreg”, “Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı”, “Karadeniz Havzası Programı İkinci Teklif Verme Çağrısı Kuralları”, “Ortaklık Kurulması ve Hibe Başvuru Paketi”, “Proje Başvuru Süreci ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” konuları ele alındı. Bozkurt, projenin sonucunda bölgeye katkı sağlayacak faaliyetlerin uygulanmaya başlanacağını belirtti. “Bunların bir kısmı altyapı inşaatı, bir kısmı ekipman alımı ve seyahatler olacak. Hem bölgeye katkı sağlayacak hem de bölgedeki kültürlerin kaynaşmasına vesile olacaktır,” diye ekledi.

KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, programın AB ve komşu ülkeler arasında iş birliği geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Genç, “Bu program, bölgesel kalkınmayı hedeflerken diğer ülkelerde ortak olarak yer alacak kurum ve kuruluşlarla ortak sorunlara çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Amacımız bölgemizdeki farkındalık düzeyini artırmak ve güçlü projeler hazırlayarak ihtiyaç duyulan mali kaynağı bölgemize çekmektir,” dedi.

Program, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsıyor.

Devamını Oku

İzmir

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Kestelli’den Çiftçiler Gününe Özel mesaj

Paylaşım

tarih:

By

İzmir Ticaret Borsası

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kestelli, mesajında, tüm ülkelerin tarımda kendi kendine yeterli olabilme hedefini stratejik bir öncelik olarak benimsediğini vurguladı. Tarıma yönelik kaynakların artmasıyla birlikte büyük sermayenin sektöre olan ilgisinin de her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Kestelli, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Tarım, yeniden geçmişteki parlak günlerine dönüyor. Bizim de Cumhuriyet’in kuruluş yıllarındaki gibi tarımın önemini kavramamız gerekiyor. Tarım, geleceğin en önemli sektörlerinden biri olacak.”

Üretim artışını sağlamanın en etkin yolunun bilişim teknolojilerini daha etkin kullanmak olduğunu belirten Kestelli, devlet desteklerinin bu alanda daha yoğun, etkin ve planlı bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Kestelli, çiftçilerin, üreticilerin, tüccarların, sanayicilerin, sivil toplum örgütlerinin ve devlet mekanizmalarının bir araya gelerek büyük bir dönüşüm hamlesi başlatması gerektiğini ifade etti. Ayrıca gençlerin tarımsal üretimin içine çekilmesinin önemine de değindi.

Devamını Oku

Popüler