Sosyal Medya

Dünya

Azerbaycan Milletvekili Aziz Alekberli: “Batı Azerbaycan’daki Topraklarımıza Barışla Dönmek İstiyoruz

Paylaşım

tarih:

Batı Azerbaycanlılar zorla gönderildikleri ata topraklarına geri dönmek istiyor

Azerbaycan Milletvekili ve Batı Azerbaycan Topluluğu Başkanı Aziz Alekberli’nin röportajı 

Azerbaycan Milletvekili ve Batı Azerbaycan Topluluğu Başkanı Aziz Alekberli, Sovyetler Birliği döneminde zorla çıkarıldıkları Ermenistan’daki topraklarına geri dönmek istediklerini belirtti. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Geçmişten Günümüze Batı Azerbaycan” panelinde konuşan Alekberli, Azerbaycanlıların Batı Azerbaycan’daki İrevan bölgesinden 1948 ve 1988 yıllarında Ermeniler tarafından çıkarıldığını anlattı.

Alekberli, bölgedeki Türkçe isimlerin Ermenice isimlerle değiştirildiğini ve Azerbaycanlıların ata topraklarından zorla gönderildiğini vurguladı. Karabağ Zaferi’nin ardından, Batı Azerbaycan meselesinin daha önemli hale geldiğini belirten Alekberli, Sovyetler Birliği döneminde zorla çıkarıldıkları topraklara barış yoluyla geri dönmek istediklerini ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Batı Azerbaycan topluluklarına verdiği öneme dikkat çeken Alekberli, 300 binden fazla Azerbaycanlının bölgeden çıkarıldığını ve bu insanların haklı taleplerinin olduğunu belirtti. Türk hükümetinin Karabağ Zaferi’nde Azerbaycan’a destek verdiğini hatırlatan Alekberli, Türkiye’nin Batı Azerbaycan sorununda da yanlarında olduğunu söyledi.

Batı Azerbaycan Topluluğu Ege Bölge Temsilcisi Asıf Kurban, ailesinin 1988’de İrevan bölgesinden zorla göçe zorlandığını dile getirdi. Azerbaycan’ın Ermenistan’a 30 yıl boyunca işgal edilmiş toprakları kurtardığını belirten Kurban, Ermenistan içinde kalan ata topraklarına barışçıl bir şekilde geri dönmek istediklerini ifade etti.

Kurban, Azerbaycan ve Ermenistan’ın bir sınır çizmek için görüşmelere başladığını ve Ermenistan’da Azerbaycanlıların haklarını talep ettiğini söyledi. O toprakların Azerbaycan’a ait olduğunu dünyaya göstermek istediklerini belirten Kurban, barışçıl bir çözümle insanlar için adalet sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Panelde konuşma yapan Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot da Batı Azerbaycan’ın tarihi ve kültürel bağları hakkında bilgi verdi. Bu tür etkinlikler, Batı Azerbaycan meselesine dikkat çekmeyi ve Azerbaycanlıların haklı taleplerini duyurmayı amaçlıyor.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler