Ticaret

Ticaret Bakanı Bolat, ihracatı destekleyen savunma araçlarını kullanmaya devam edeceklerini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl da üreticileri ve ihracatçıları desteklemek için etkin savunma politikası araçlarını ve güncelledikleri ithalat rejimini kullanmaya devam edeceklerini açıkladı.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

Bolat, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin ithalatının 2023’te %1 azalarak 361,8 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Aynı zamanda dış ticaret açığının yüzde 3,2 gerilediğini belirten Bolat, ithalatın geçen yılın ağustos ayından itibaren dış ticaret politikasında aldıkları tedbirlerin etkisiyle yıllık bazda azalış trendine girdiğini belirtti. Bolat, Temmuz 2023’ten sonra ihracatın ithalatı karşılama oranının istikrarlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çekti ve Aralık 2023’te bu oran %79’a yükseldi.

Bolat, proaktif ithalat önlemleri ve etkin savunma araçlarıyla 197 tedbiri uyguladıklarını ve 52 soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

– “77 soruşturma tamamlandı”

Bolat, bakanlığın demir-çelik, tekstil, konfeksiyon, petrokimya, kağıt ve güneş panelleri dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki firmaları haksız rekabet ve zarardan korumak için ithalata yönelik 161 anti-damping, 11 koruma önlemi ve 77 önlemi etkisiz kılınmasına karşı soruşturmayı sonuçlandırdığını belirtti.

Bolat, geçen yılın ikinci yarısında altın, otomobil, çelik, tekstil ve konfeksiyon gibi ürünlerin ithalatındaki haksız uygulamalara karşı aldıkları tedbirlerin, uluslararası enerji fiyatlarındaki düşüş ile ithalatın gerilemesinde etkili olduğunu vurguladı.

Bolat, üretici ve ihracatçı sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda ticarette etkin savunma politikası araçları ve dinamik vergi politikalarıyla ilave birçok üründe ek koruma sağladıklarına ve 2024 yılı için ithalat rejimini güncellediklerine dikkat çekti.

Uluslararası kurallara uygun ticaret politikası savunma araçlarını etkin şekilde kullanmaya, ülkemizdeki üretimi ve istihdamı öncelemeye devam edeceğiz. Böylece yerli üreticilerimizi ve dolayısıyla ihracatımızı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet ve zarardan koruyacağız. Ticaret Bakanlığı olarak, 2024 yılında da haksız uygulamalara karşı etkin savunma politikası araçlarımızı, üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı destekleyen etkin savunma politikası araçlarımızı ve güncellediğimiz ithalat rejimimizi kullanmaya devam edeceğiz.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version