Sağlık

Orta yaşlı kadınlar histamine karşı hassastır.

Paylaşım

tarih:

Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel’e göre, histamin intoleransı her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilir, ancak daha sık orta yaşlı kadınlarda görülür.

İstanbul (AA) – Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, histamin intoleransı hakkında konuştu.

Yeditepe Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, Özel, laktoz, gluten ve histaminin Batılı toplumların yaklaşık yüzde 20’sinde en yaygın gıda intoleransları olduğunu söyledi.

Özel, gıda intoleransını vücuttaki anormal tepkiler olarak tanımladı.

Histamine zehirlenmesinin karın ağrısı, döküntü, kusma, diyare ve nefes darlığı ile sonuçlandığını belirten Özel, skumru, palamut, ton balığı, lüfer, somon, sardalya ve hamsi gibi balıklarda uygun olmayan koşullara maruz kalmanın histamin seviyelerini artırabileceğine dikkat çekti.

Histamine intoleransının da histamin alımına bağlı bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

Bazı insanlar bu enzimi doğuştan eksikleyebilirken, bazı insanlar alkol ve ilaçlar nedeniyle enzimlerin inaktive olmasına neden olabilir. Her iki durumda da metabolize edilemeyen histamin kana geçer ve diyareden baş ağrısına, rinokonjonktival semptomlara, astım, hipotansiyon, aritmi, ürtiker, kaşıntı ve deride kızarıklara kadar değişen semptomlara neden olur. Her cinsiyetten ve yaştan insanda görülmesine rağmen, orta yaşlı kadınlarda daha yaygındır.”

Özel, histamin intoleransı semptomlarının çok sayıda farklı sorunla benzer olması nedeniyle sıklıkla göz ardı edildiği gerçeğini vurguladı.

Özel, hastanın hikayesinin iyi bilinmesi ve histamin metabolizmasını etkileyebilecek ilaçlar, gıdalar ve çeşitli organlardaki semptomların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Klinik tanı için bir hekime başvurulması gerekir. Semptomların önlenmesi ve giderilmesi için düşük histamin diyeti, dışarıdan diamin oksidaz enzim takviyesi ve antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Bir kişinin yaşam kalitesi, doğru teşhis ve tedaviyle semptomların en aza indirilmesiyle iyileşebilir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version